Sisteme aplicatii speciale
Sistemul de stingere fix, prin inundare totala, se aplica cu precadere pentru spatii cu volume fixe si etanse ce permit calcularea cu exactitate a cantitatii necesare de agent de stingere raportat la concentratia impusa de clasa de incendiu pentru care se aplica, si anume clasa B: lichide sau solide lichefiabile inflamabile (benzina, motorina, petrol, gaz, vopsele, etc.), conform SR EN 2:1995.
HFC 227ea este un agent de stingere curat, incolor si nepoluant, ce nu conduce curentul electric si este sigur pentru oameni.
Substanţa de stingere HFC 227ea este stocată în butelii, în faza de lichid suprapresurizat, la presiunea de 25 bar sau 42 bar la 21°C.
Când este acţionat sistemul de stingere, substanţa HFC 227ea circulă prin conducte în faza lichidă şi se transformă în vapori la destinderea prin duzele de refulare în spaţiul protejat. Destinderea substanţei de stingere este însoţită de scăderea temperaturii în incintă, iar răcirea în continuare a atmosferei face ca vaporii din aer să condenseze, creând o ceaţă rece.
Proprietatile chimice ale agentului HFC 227ea (substanta de stingere incendii cu denumirea conform standard romanesc in vigoare SR EN 15004 – 5/2008 si Normativ P118/2-2015 care guverneaza instalatiile de stingere cu agenti gazosi).
Agentul curat HFC 227ea este format din elementele carbon, fluor si hidrogen (CF3CHFCF3 – heptafluoropropan).
Producatorii acestui agent de stingere au creat produse de stingere sub diverse denumiri comerciale, de exemplu, producatorul Safety Hi-Tech a creat un agent de stingere patentat care, in plus față de substanta de baza HFC 227ea, a inclus un produs aditiv brevetat care reduce atât produsele de ardere și descompunere, cât și îmbunătățește stingerea focului si l-au denumit NAF S 227 ™.
Principiul de actionare al acestui agent de stingere:
- Termic, prin preluarea caldurii latente de vaporizare a lichidului HFC 227ea din energia termica dezvoltata in decursul procesului de ardere din incinta protejata, scazand astfel temperatura ambianta si, implicit, coborand temperatura corpurilor care ard;
- Chimic, prin eliberarea unor radicali liberi care inhiba reactia de oxidare in lant a reactantilor intrerupand astfel, procesul de ardere.
Agentul curat HFC 227ea nu lasa reziduuri si ofera siguranta la utilizarea sa in spatii ocupate.
Majoritatea metalelor comune precum aluminiu, alama, otel, fonta, otel inoxidabil, cupru, precum si cauciuc, plastic si componente electronice nu sunt afectate prin expunerea la HFC227ea.
Descrierea sistemului de stingere cu agent curat
Sistemele de stingere cu HFC 227ea sunt proiectate pentru a se descarca in 10 secunde intr-una din camerele motoare, si anume in aceea pe care o protejeaza sistemul dedicat ei.
Camera protejata cu un sistem de stingere fix trebuie sa fie un spatiu inchis si etans care sa permita retinerea agentului.
Agentul HFC227ea se amesteca uniform in intregul spatiu protejat, pana la atingerea nivelului de concentratie de stingere, conform cerintelor SR EN 15004/1 si 5-2008.
Avantajele utilizarii unui sistem fix de stingere prin inundare totala utilizand HFC 227ea sunt:
- Agentul se descarca si stinge incendiul in timp de 10 secunde (conditie conform cerinte standard NFPA 2001/ed.2012, SR EN 15004/1 si 5-2008);
- Stingere completa, incendii din clasele A, B,C si A+;
- Actioneaza prin racire fizica la nivel molecular;
- Inodor, incolor si non-conductiv electric;
- Nu depune reziduu, timp si costuri minime de curatare dupa incendiu;
- Nu este toxic pentru om. La o concentratie necesara de stingere, considerata ca baza de proiectare, de min 9.00% - max 9.03%.